Lehdet

Kirjat

marras 10
Foliage

Sanomalehdet ja aikakauslehdet ovat viime vuosina kärsineet inflaation median murroksen vuoksi. Kun ajankohtaiset uutiset luettiin aiemmin aamulla päivän lehdestä, nykyään uutisia luetaan pitkin päivää netin uutissivustoilta, jotka tosin ovat kuitenkin pääosin sanomalehtien ja suurten mediayritysten pyörittämiä.

Aamulla lehteen painetut uutiset ovat siis jo auttamatta vanhentuneita, mikä on heikentänyt lehden asemaa. Myös aikakauslehdet ovat kärsineet viime aikoina laskevista levikeistä erilaisten muoti- ja kauneusblogien tultua markkinoille.

Digitaalisuus muuttaa sanomalehtiä

Paperilehdet eivät enää ainakaan viime vuosina ole juurikaan pystyneet kasvattamaan lukijakuntaansa, ainakaan nuorempien sukupolvien keskuudessa. Lisäksi myös mainostajat ovat hiljalleen hylänneet sanomalehdet ja suunnanneet markkinointieuronsa digimarkkinointiin tai muihin kanaviin.

Tämä on tietysti hankaloittanut mediayhtiöiden taloudellista asemaa ja kiristänyt resursseja myös sanomalehtien toimituksissa. Uutiset ovat kuitenkin edelleen tärkeitä, ja siksi lähes kaikki perinteiset sanomalehtitalot ovat jatkaneet toimintaansa netissä. Erilaiset digilehdet ovatkin edelleen suosittuja uutislähteitä.

red-chair-and-a-red-carpet-87886869-573356d53df78c6bb07bee1a

 

Uutistyön muuttuminen digitaaliseksi on vaikuttanut paljon myös toimitustyön ja lehtien arkeen. Uutiset on saatava verkkoon entistä nopeammin, ja digilehti päivittyykin monta kertaa päivässä. Tämä on tehnyt toimittajien työstä aiempaa kiireisempää.

Toisaalta kiristynyt taloudellinen tilanne mainosmyynnin hiipuessa on saanut aikaan sen, että useimpien lehtien toimitukset ovat käyneet läpi useita YT-neuvotteluita. Toimittajia onkin töissä jopa vähemmän kuin paperilehden vuosina. Tämä kuormittaa jäljelle jääneitä toimittajia.

Aikakauslehden kuolema

Erityisesti naisten suosiossa jo vuosikymmeniä olleet aikakauslehdet ovat myöskin kärsineet harventuneesta lukijakunnasta viime vuosina. Aiemmin uusimmat muotiluomukset ja sisustustrendit luettiin jostakin aikakauslehdestä, samoin trendikkäimmät ruokareseptit ja ihmissuhdeneuvot.

Internetin yleistyessä ja blogien sekä sosiaalisen median ilmestyttyä mukaan kuvioihin, on myös aikakauslehtien suosio romahtanut. Muotibloggaajat esittelevät tyylitajuaan blogeissaan ilmaiseksi, eikä reseptejäkään tarvitse etsiä Googlea pidemmältä. Aikakauslehdetkin ovat osittain siirtyneet nettiin, mutta moni lehti on myös lopettanut kokonaan.

https_blueprint-api-production.s3.amazonaws.comuploadscardimage835031a9a62edd-6943-4e09-bf48-b8334123f389

Yksi aikakauslehtien uusimmista aluevaltauksista ovatkin juuri blogit. Moni aikakauslehti hankkii lisätuloja ja lukijoita blogiportaalin avulla. Suomessakin on useita naistenlehtiä, jotka ylläpitävät blogiportaalia, jossa suosituimmat bloggaajat kirjoittavat lehden sivuilla pientä palkkiota vastaan.

Näin lehti saa lisää lukijoita myös omille sisällöilleen sekä mainostajat kiinnostumaan sivustostaan. Sivustojen kävijämäärät houkuttelevat myös yrityksiä panostamaan digimarkkinointiin lehden sivuilla. Aika näyttää, miten perinteisten aikakauslehtien käy tulevaisuuden muuttuvassa maailmassa.

Leave a Comment:

Leave a Comment: