Suositut kirjat

Kirjat

Oct 25
Suosikit myyntilistojen ulkopuolelta

Jos on vaikeaa keksiä uutta luettavaa, voi etsiä inspiraatiota vaikkapa kirjakauppojen parhaiten myyneiden kirjojen listoilta. Jännittävimmät ja odotetuimmat uutuudet myyvät tyypillisesti oikein hyvin ja sitä kautta voi löytää vaikka uuden suosikkikirjailijan. Suomessa suosituimpia kirjoja ovat yleensä Finlandia-palkintoehdokkaat, pohjoismaiset dekkarit ja tunnettujen henkilöiden elämäkerrat.

Huippujulkkisten elämästä kertovat kirjat menestyvät erityisesti äitien- ja isänpäivän aikaan hyvin, sillä ne ovat tietenkin helppo vaihtoehto lahjaksi sellaisellekin ihmiselle, joka ei tyypillisesti lue paljoa.

Kuitenkin myös kirjakauppojen ja myyntilistojen ulkopuolelta löytyy monia mielenkiintoisia kirjalöytöjä, jotka on jo jossain todettu oivaksi lukemiseksi. Uskollinen lukijakunta ja timantinkova proosa ei välttämättä johda suoraan kaupalliseen menestykseen, joten silmät kannattaa pitää auki myös internetissä ja kirjastoissa.

Koko kansan suosikit

Koko maan suosikeiksi nousseet kirjailijat, kuten vaikkapa Sofi Oksanen ja Enni Mustonen, nousevat myös hetkessä myyntilistojen huipulle uusimmilla romaaneillaan, ja kirjoille tulee varauksia kirjastoihin jo kauan ennen kuin ne on edes julkaistu. Joillakin kirjailijoilla on kirjastoissa jatkuvaa menekkiä, mutta heidän kirjojaan onkin yleensä hankittu useampia kappaleita valikoimaan.

Jos siis haluat alkaa lukea esimerkiksi Jo Nesbøn dekkareita, löytyy niitä varmasti jokaisesta kirjastosta joitakin kappaleita, vaikka uusimmat tuotokset olisikin jo viety käsistä. parhaat kirjat ovat tietenkin sellaisia, joita haluaa jakaa muidenkin kanssa. Siksi rakkaimmilleen lahjoja etsiessä kannattaa kääntyä kirjakauppojen top-listojen puoleen – eiväthän tuhannet kirjojen ystävät voi olla väärässä. Siihen on syynsä, miksi tietynlaiset kirjat ovat suosiossa esimerkiksi isänpäivän tai kevään valmistujaisten aikaan.

books

 

Tiettyjen juhlapyhien vaikutus kirjojen myyntiin vaikuttaa suoraan siihen, milloin tietynlaisia kirjoja tulee ulos kustantamoilta. Ruokaohjeita sisältäviä kirjoja julkaistaan toki ympäri vuoden, mutta äitienpäivä ja kevään valmistujaiset ovat erityisen otollista aikaa keittiöön ja kotiin keskittyville kirjoille. Isänpäivän tienoilla saatat myös kiinnittää huomiota siihen, että urheilijoiden ja poliitikkojen elämäkertoja mainostetaan erityisen paljon, ja ne ovatkin perinteisesti olleet suosittuja lahjoja isille ja ukeille.

Tietenkään mikään ei estä hankkimasta Mannerheimista kertovaa kirjaa äidille ja parhaita kasvisruokaohjeita isälle, mutta ainakin pystyt arvaamaan, mihin aikaan vuodesta sellaisia kirjoja ilmestyy eniten. Erityisen hyvin myyneissä kirjoissa on myös se hyvä puoli, että niistä tehdään usein uusintapainoksia, eli ainakaan Seitsemän veljestä ei tule aivan heti loppumaan kirjakaupoista.

Suosikit myyntilistojen ulkopuolelta

Parhaat kirjat eivät kuitenkaan välttämättä löydy aina suurimpien kirjakauppaketjujen listoilta. Suomessa suurten kustantamojen määrä on pieni, minkä vuoksi jää jatkuvasti todella hyviäkin kirjoja pienemmälle suosiolle. Peruslukijoille ei välttämättä olekaan selvää, kuinka pieniä ovat piirit kirjallisuusmaailmassa. Toisinaan kannattaa lähteä selvittämään, mitkä kirjat ovat saavuttaneet suosiota internetin yhteisöissä, sillä kaupallisen menestyksen puute ei välttämättä kerro kirjan laadusta.

Stack Of Books

Jos haluat tukea oman paikkakuntasi kirjailijoita, voit tiedustella lähimmän kirjastosi työntekijöiltä sopivia kirjoja. Varaudu kuitenkin siihen, että niihin voi olla pitkäkin jono varauksia. Blogit ovat hyvä lähde esimerkiksi silloin, jos olet kiinnostunut suosituista kirjoista, joita ei ole vielä käännetty suomen kielelle. Näin kirjoja voi etsiä vaikka genreittäin.

Varsinkin Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa julkaistaan uusia kirjoja sellaista tahtia, että niistä suosituimpiakaan ei kaikkia mitenkään ehditä kääntää suomeksi. Onneksi ulkomaisia kirjoja on todella helppo tilata vaikka Suomalaisen Kirjakaupan kautta silloinkin, kun ne eivät kuulu perusvalikoimaan.

Kirjastoonkin voi ihan rohkeasti käydä pyytämässä kirjoja, joita ei hyllyiltä vielä löydy. Kirjastoissa ei nimittäin ole pelkästään suomenkielisiä kirjoja, vaan niitä löytyy myös esimerkiksi englanniksi ja saksaksi.

Girl drinking hot tea and reading book in bed

Suosittuja ja hyviksi havaittuja kirjoja voi siis löytää mistä tahansa, ja yhteisöllisyys onkin kirjatoukkien parissa valttia. Loistavia kirjasuosituksia voi löytää niin ammattilaisilta kuin harrastajiltakin, sillä eihän kukaan halua pitää hyvää kirjaa salaisuutena. Samanhenkiset lukijat ovat hyödyksi erityisesti silloin, kun sinulla on kirjallisuus mielessä lahjaostoksilla.

Leave a Comment:

Leave a Comment: